WWMD?

‘De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.’ (Lucas 1:38)

Je kent ze vast wel, die kleurrijke armbandjes met de letters: WWJD. Ze staan voor de vraag: “Wat zou Jezus doen?” Maar deze keer wil ik je een andere vraag voorleggen. Stel je krijgt een engel op bezoek (voordat je verder leest, zoek Hebreeën 13:1-2 eens op) en die vraagt je of je bereid bent om heel jouw leven op z’n kop te laten zetten.

Neem je eigen situatie eens in gedachten. Denk aan de dingen die belangrijk voor je zijn. De dingen waar je voor wilt gaan, waar je je bed voor uitkomt. Wat als de engel aan jou vraagt om dit alles op te geven? Als hij je vraagt om een onbekende weg in te slaan. Lees nu nog eens de woorden van Maria en bedenk wat zij geantwoord zou hebben, als zij in jouw situatie zou zijn.

Uiteraard is het nodig om je te realiseren, dat wij Maria niet zijn. Haar situatie en haar taak waren uniek. Eenmalig. Of toch niet? Ja, wel in praktische zin, maar toch niet in de relatie met Jezus? Hoe radicaal mag Jezus jouw leven beïnvloeden? Welke ruimte mag Hij innemen en wat betekent dat voor je dagelijkse leven?

Zondag mogen we het avondmaal vieren. Bijzonder om juist in deze tijd je voor te bereiden op deze viering. Misschien vind je de tijd om even stil te zijn en te luisteren naar dit lied: Mary did you know en leg daarna biddend je gedachten aan God voor.

ds. Hans Vel Tromp

02-12-2022