Hemelse vrede

Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef Ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. (Johannes 14:27)

Komend weekend staan we in Nederland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in ons land en het begin van de vrede. Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers die omgekomen of vermoord zijn. Zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog als in andere oorlogssituaties. Zes miljoen Joden en andere minderheden werden tijdens de Holocaust vermoord. Ook in Veenendaal vindt er een herdenking plaats. Om 20:00 is er twee minuten stilte bij het "monument voor de gevallenen", vlak bij het centraal station. Namens de kerken in Veenendaal leggen we daar een krans neer.

Op 5 mei vieren we bevrijdingsdag, want onze vrijheid is te belangrijk om er niet bij stil te staan. We mogen God dankbaar zijn voor de vrede die we ervaren. Tegelijkertijd maken we ons zorgen over de vele oorlogen die nog woeden. We maken ons zorgen over onze eigen toekomst, zal het conflict in Oekraïne zich uiteindelijk ook uitbreiden naar Europa? Staan we op het punt van een volgende wereldoorlog?

Zondag klinken ook de woorden van Jezus. In Johannes 14-16 houdt Jezus zijn "afscheidsgesprekken". Jezus bereidt zijn leerlingen voor op de nieuwe toekomst. Ook voor hen brak er een grote onzekere tijd aan. Jezus neemt dat niet weg, maar Hij geeft hen wel wat mee: vrede. Maar zijn vrede is anders dan de vrede in de wereld, zegt Jezus. Wat zou Hij daarmee bedoelen?

In de dienst lezen we twee teksten. Als eerste Joël 2:21-27 en aansluitend Johannes 14:23-29.

ds. Hans Vel Tromp

03-05-2024